Lotte en Henny Adler

vorige naam / volgende naam / namenlijst

 

Lotte Adler
08-02-1925 Frankfurt am Main
26-03-1943 Sobibor

Weeshuisperiode:
22-11-1938 – 17-03-1943

 

 

 

 

Henny Henriette
23-07-1930 Frankfurt am Main
26-03-1943 Sobibor

Weeshuisperiode:
22-11-1938 – 17-03-1943

 

 

 

 

 

 

Vader:
Herman Adler
26-2-1890 – 3-7-1938 in concentratiekamp Buchenwald
Moeder
Clara Braun
25-3-1891 – Geëmigreerd naar de Verenigde Staten

 

Lotte Adler werd samen met haar zusje Henny door haar moeder op het kindertransport naar Nederland gezet, dat na de Kristallnacht (november 1938) werd georganiseerd om joodse kinderen uit Duitsland in veiligheid te brengen. Ze kwamen terecht in het Joods Weeshuis in Leiden. Hun moeder lukte het niet veel later om naar de Verenigde Staten te emigreren, maar de papieren voor Lotte en Henny kwamen maar niet in orde. Lotte ging naar de Haanstra Kweekschool om te leren voor kleuteronderwijzers. Ze liep stage op een schooltje aan de Herenstraat. Toen zij in 1941 vanwege de anti-joodse maatregelen niet door mocht, zocht de directrice van de Haanstra contact met de autoriteiten om haar als leerling te behouden. Helaas zonder resultaat. Wel mocht Lotte de joodse kleuters les gaan geven in een zaaltje naast de synagoge (zie correspondentie: brief ouders). Lotte had twee Leidse vriendinnen die ze ondanks het officiële verbod op contact met niet-joden bleef bezoeken: Jopie Vos en Mien van der Staaij. Na de oorlog vertelde Jopie dat ze Lotte had aangeboden om onder te duiken. Lotte had gevraagd of er ook een plaats voor haar zusje was. Toen dat niet het geval bleek te zijn had ze beleefd geweigerd. Ze gaf Jopie haar fotoalbum en wat andere persoonlijke spullen in bewaring. Na de ontruiming van het weeshuis kreeg Jopie een briefje dat Lotte uit de trein naar Westerbork had gegooid. Er stond op: ‘Ik zing, terwijl het binnen in mij huilt’.

Haar vriendin Mien heeft ter herinnering aan Lotte een kinderboekje over haar geschreven, getiteld ‘Lotte’. Ze herinnert zich dat Lotte vertelde dat haar vader was opgepakt en vermoord door de nazi’s en zich realiseerde dat deportatie haar einde zou betekenen.

 

8 feb 2022:
De Oorlogsgravenstichting maakte in 2022 een korte gedramatiseerde documentaire over Lotte Adler in het kader van haar geboortedag op 8 februari 1925. Klik hier om deze te bekijken.

 

^

 

Uit het fotoalbum van Lotte Adler:

 

 

 

 

 

Joods Monument: Lotte Adler en Henny Adler

 

 

vorige naam / volgende naam / namenlijst

Wij hebben ons best gedaan om deze informatie te checken en de bronnen te achterhalen. Mocht u desondanks correcties of aanvullingen hebben, dan vragen wij u om contact op te nemen met de redactie via webmaster@herdenkingleiden.nl