vorige naam / volgende naam / namenlijst
Lotte Adler
08-02-1925 Frankfurt am Main
26-03-1943 Sobibor
Weeshuisperiode:
22-11-1938 – 17-03-1943
Henny Henriette
23-07-1930 Frankfurt am Main
26-03-1943 Sobibor
Weeshuisperiode:
22-11-1938 – 17-03-1943
Vader:
Herman Adler
26-2-1890 – 3-7-1938 in concentratiekamp Buchenwald
Moeder
Clara Braun
25-3-1891 – Geëmigreerd naar de Verenigde Staten
Lotte Adler werd samen met haar zusje Henny door haar moeder op het kindertransport naar Nederland gezet, dat na de Kristallnacht (november 1938) werd georganiseerd om joodse kinderen uit Duitsland in veiligheid te brengen. Ze kwamen terecht in het Joods Weeshuis in Leiden. Hun moeder lukte het niet veel later om naar de Verenigde Staten te emigreren, maar de papieren voor Lotte en Henny kwamen maar niet in orde. Lotte ging naar de Haanstra Kweekschool om te leren voor kleuteronderwijzers. Ze liep stage op een schooltje aan de Herenstraat. Toen zij in 1941 vanwege de anti-joodse maatregelen niet door mocht, zocht de directrice van de Haanstra contact met de autoriteiten om haar als leerling te behouden. Helaas zonder resultaat. Wel mocht Lotte de joodse kleuters les gaan geven in een zaaltje naast de synagoge (zie correspondentie: brief ouders). Lotte had twee Leidse vriendinnen die ze ondanks het officiële verbod op contact met niet-joden bleef bezoeken: Jopie Vos en Mien van der Staaij. Na de oorlog vertelde Jopie dat ze Lotte had aangeboden om onder te duiken. Lotte had gevraagd of er ook een plaats voor haar zusje was. Toen dat niet het geval bleek te zijn had ze beleefd geweigerd. Ze gaf Jopie haar fotoalbum en wat andere persoonlijke spullen in bewaring. Na de ontruiming van het weeshuis kreeg Jopie een briefje dat Lotte uit de trein naar Westerbork had gegooid. Er stond op: ‘Ik zing, terwijl het binnen in mij huilt’.
Haar vriendin Mien heeft ter herinnering aan Lotte een kinderboekje over haar geschreven, getiteld ‘Lotte’. Ze herinnert zich dat Lotte vertelde dat haar vader was opgepakt en vermoord door de nazi’s en zich realiseerde dat deportatie haar einde zou betekenen.
8 feb 2022:
De Oorlogsgravenstichting maakte in 2022 een korte gedramatiseerde documentaire over Lotte Adler in het kader van haar geboortedag op 8 februari 1925. Klik hier om deze te bekijken.
^
Uit het fotoalbum van Lotte Adler:
- Lotte en Henny thuis in Frankfurt, april 1935
- Lotte speelt met de kleuters op haar stage-school in de Herenstraat. Maart 1940
- Schoolfoto Joodsche lagere school, Pieterskerkhof 4a. Periode: 27 november 1941 – 17 maart 1943.
- mei 1941 Met klasgenoten van de Haanstra Kweekschool op excursie. Locatie: Kanaalweg
- Uitje met de Joodse jeugdvereniging ‘Mishnan Hajaddeen’ (aug. 1939) . Vooraan: Jetty Bobbe, Reina Segal en Lotte Adler. Op de brugleuning zit links Karel Bierschenk (niet uit het weeshuis), en rechts David Beem. Tussen hen in v.l.n.r. Elly Boasson uit de De Laat de Kanterstraat en de weeshuismeisjes Corry Frenkel, Didia Klein en Betsy Wolf.
- 1940. Lotte (uiterst rechts) en Meike Dagloonder (links) met enkele kleintjes in de tuin van het Weeshuis. Op schoot zit Benno Redish van 1,5 ( de jongste van het stel). Staand naast Lotte Elchanan en Hanna Italie. Vooraan Louis en Melna Fleurima. Op de ramen is tape geplakt, tegen het versplinteren van het glas bij een bombardement.
- Lotte plakte deze foto in van de tweeling Louis en Melna Fleurima, in de zandbak achter het weeshuis. 1940
- Melna Fleurina.
- Lotte plakte ook deze foto van Mindel Färber in. Achterzijde Weeshuis, 1941
- Nog een foto van Mindel Färber, uit het album van Lotte. 1942, achter het Weeshuis.
- Lotte maakte deze foto in de tuin achter het weeshuis. Links Hans Porceleijn. In het midden Didia Klein met Melna Fleurima op haar heup. Rechts Corry Frenkel met Louis Fleurima. Augustus 1939
- Nog een foto met de kleintjes uit het album van Lotte. Dini Ridderinkhof (niet-joodse kinderjuffrouw) aan de wandel op de Zeemanlaan met negen kinderen. Winter 1939/1940. Geheel rechts Hanna Italie, dochtertje van de Weeshuisdirecteur.
- De foto is waarschijnlijk gemaakt ter gelegenheid van de zesde verjaardag van Hanna Italie, het dochtertje van de directeur. (precies in het midden, vóór de kinderjuffrouw Henny de Rooij) op 11 mei 1942. Een andere gelegenheid zou de vijfde verjaardag van de tweeling Louis en Melna Fleurima kunnen zijn (op 21 mei). Vóór de bank zit op de grond Mindel Färber, in het midden Hanna’s broertje Elchanan.Links op de achtergrond de toren van de voormalige Zuiderkerk aan de Lammenschansweg.
- Deze foto is in dezelfde tijd gemaakt als de foto van de niet-inwonende kinderjuffrouw (hier midden achter, met een huilende Melna) op de hoek van de Zeemanlaan. We zien de Petruskerk op de achtergrond!. Rechts achter kinderjuffrouw Mien Gobes. Verder op de achtergond Cronensteinkade 20. Beide juffrouwen en een aantal van die kinderen verschijnen op het (onmiddellijk na die foto op de Zeemanlaan) gemaakte filmpje van drogist Harteveld (hoek van ‘T Hoffstraat).
- Lotte maakte dit groepsportret zelf. Op de achterste rij staan v.l.n.r. Reina Segal, Betsy Wolff, stagaire Anna Hijmans, Didia Klein, kinderjuffrouw Mien Gobes, Corrie Frenkel en Jettie Bobbe. Op de voorgrond zitten gehurkt v.l.n.r. Henny Adler, Edit Strauss, Henny Feniger en Ruth Familier. Achter hen staat links Frieda Lichtenbaum met de handen in de zij en rechts Mieke Dagloonder. Aug/sep 1939
- De laatste foto van hen samen, 1941 of begin 1942, gemaakt bij fotograaf Bonte op de Korevaarstraat 2a-b in Leiden. Voor hun moeder in Amerika.
- Schoolfoto van Hennie Adler, Joodsche lagere school, Pieterskerkhof 4a. De school heeft bestaan van 27 november 1941 tot 17 maart 1943. Deze foto komt uit het album van Lotte Adler.
- Lotte Adler
Joods Monument: Lotte Adler en Henny Adler
vorige naam / volgende naam / namenlijst
Wij hebben ons best gedaan om deze informatie te checken en de bronnen te achterhalen. Mocht u desondanks correcties of aanvullingen hebben, dan vragen wij u om contact op te nemen met de redactie via webmaster@herdenkingleiden.nl