Stolpersteine
volgende stenen
Inhoud van deze pagina:
Plaatsing Stolpersteine 18 juni 2025
Op 18 juni 2025 werd een Stolperstein geplaatst bij het voormalig Joods Weeshuis, Roodenburgerstraat 1a, voor:
Henriette (Henny) Slier, geboren op 26 februari 1930 te Rotterdam, gedeporteerd uit Westerbork op 4 mei 1943 naar Sobibor, vermoord op 7 mei 1943 te Sobibor
Foto Stolperstein Henny
Foto Henny
Elisabeth Bakker, familie van Henny, had contact met ons opgenomen over een steen voor Henny. In principe plaatsen we de stenen op alfabet maar in dit geval hebben we vanwege dit verzoek een uitzondering gemaakt. De steen voor Henny heeft wel de plaats gekregen die het anders over enkele jaren gekregen zou hebben.
De familielijn van Elisabeth en Henny gaat enkele generaties terug tot haar betovergrootvader. Door een gemengd huwelijk overleefden haar ouders de oorlog. Ze benadrukt dat ‘het feit dat een gemengd huwelijk in het verleden zoveel geluk heeft gebracht voor onze familietak. Mijn moeder voelde zich zeker verbonden met haar Joodse roots. Mijn ouders moesten met hun jonge gezin evacueren in september 1944 uit Arnhem. Ook op deze andere manier heeft de oorlog veel invloed op hun leven gehad’, aldus Elisabeth.
De steen voor Henny werd geplaatst door Margriet Hofman, haar oma was een zus van Henny. Een andere tak van de familie van Henny.
Foto steenplaatsing
Toespraak gehouden bij de plaatsing door Margriet Hofman, haar oma was een zus van Henny
Henny Slier werd geboren op 26 februari 1930 op de eerste Diergaardestraat nummer 4B in Rotterdam. Henny was het jongste zusje van mijn oma, de tante van mijn vader, hoewel maar 2 jaar ouder. Haar vader, Willem Slier, was dus de opa van mijn vader. Henny’s moeder is overleden toen zij nog geen 3 jaar oud was. Henny groeide daarna op in een éénouder gezin, in een periode met een uiterst somber toekomstperspectief.
Omdat mijn vader een “onecht” kind was toen mijn oma, de zus van Henny, voor de 2e keer trouwde, en het niet boterde tussen de nieuwe man van mijn oma en mijn vader, heeft hij een tijd bij “opa” Slier gewoond. Aangezien mijn vader en Henny maar 2 jaar in leeftijd schelen, moeten zij wel een poos samen zijn opgegroeid. Mijn vader was geen prater, en zeker niet over de oorlog, maar de naam Henny is wel vaak genoemd. Er is een foto, en een brief vanuit Westerbork van 5 april ’43 gericht aan (tante) Flora/Floor en (oom) Rinus, Henny’s zus en zwager. In deze brief vraagt zij o.a. of haar zus Lenie/Leentje ook in Westerbork is.
Lieve Floor en Rinus,
In de eerste plaats wil ik schrijven of je de briefkaart heb(t) ontvangen. Zeg Floor, schrijf jij terug of Lenie ook in Westerbork is (?) Want er wordt al voor na gekeken in elke barak, denk ik, of ze daar is. Floor, ik heb pas geleden nog een pakje ontvangen van buren naast het weeshuis. Floor, als je soms een pakje stuurt dan mag je geen brief in sturen maar een brief zo apart. Floor en Rinus, twee weken geleden zijn meneer en mevrouw en (de) een paar kinderen doorgestuurd. Nu veel bijzonders heb ik niet, geen kennissen.
Nu eindig ik met de hartelijke groeten van je liefhebbende
Henny
Schrijf gauw terug.
AFZENDER Henny Slier Geb. 26-2-’30
Westerbork post
Drente Barak 66”
Voor Henny’s zus Leentje werd in 2023 al een Stolperstein in Leiden geplaatst.
Tijdens het bombardement van 14 mei 1940 lag het huis van de familie Slier net binnen de brandgrens. Henny ging daarna bij haar zus Flora/Floor wonen. Mijn vader moest niet kort daarna onderduiken in Groningen. (Haren). Daar vandaan heeft hij een brief gestuurd, gericht aan ouders en broertjes en zusjes.
Waarschijnlijk door een opgelopen trauma, verhuisde Henny op 26 augustus 1941 naar het Joodse Weeshuis aan de Roodenburgerstraat 1 Leiden. Zij zou hier 1 jaar en 6 maanden verblijven. Op 17 maart 1943 werd het Joodse Weeshuis tijdens de grote razzia door de Leidse politie ontruimd. Op last van de bezetter werden Henny en de andere Weeshuisbewoners weggevoerd naar Westerbork. Op 4 mei 1943 werd Henny op transport werd gesteld naar Sobibor. Daar werd ze op vrijdag 7 mei 1943, 13 jaar oud, in de gaskamer vermoord.
Foto toespraak
– Biografie van Henny Slier op de website van het Joods Weeshuis
– Verslag plaatsing Stolpersteine Joods Weeshuis – 18 juni 2025
– Joodsmonument.nl: Henriette Slier
De Stichting bedankt de gemeente Leiden, de Lorentzschool, Hugo Broos, het gezondheidscentrum Roodenburg en alle particulieren (de aanwezigen en zij die financiële steun gaven) voor het steunen en mede mogelijk maken van deze plechtigheid.