Gouden Speld van de Stad Leiden voor Jaap Focke

Op woensdag 5 juli 2023 heeft Jaap Focke uit handen van burgemeester Henri Lenferink de Gouden Speld van de stad Leiden gekregen.

Jaap Focke kreeg de speld vanwege de publicatie van het boek over de geschiedenis van het Joods Weeshuis in Leiden onder de titel ’Machseh Lajemousim – A jewish Orphanage in the City of Leiden, 1890-1943’.

 

Zie hier het persbericht van de gemeente Leiden.

Het boek is te koop in de boekwinkel of te bestellen bij:

Digitaal is het te lezen via

 

volledige persbericht:

Gouden Speld van de stad Leiden voor Jaap Focke

Op woensdag 5 juli 2023 heeft Jaap Focke uit handen van burgemeester Henri Lenferink de Gouden Speld van de stad Leiden gekregen. Jaap Focke kreeg de speld vanwege de publicatie van het boek over de geschiedenis van het Leidse Weeshuis onder de titel ’Macheh Lajemousim – A jewish Orphanage in the City of Leiden, 1890-1943’.

De ontruiming en deportatie van de vijftig kinderen en negen stafleden van het Weeshuis op 17 maart 1943 staat in het collectieve geheugen van Leiden gegrift. ‘Machseh Lajesoumim. A Jewish Orphanage in the City of Leiden, 1890-1943’ is een indrukwekkend boek dat een ontroerend eerbetoon brengt aan de kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn verloren gegaan. Het boek neemt de lezer mee naar het hartverscheurende verhaal van het Joodse weeshuis in Leiden en de tragische gebeurtenissen die plaatsvonden tussen 1890 en 1943.

Volgens Lenferink is Focke erin geslaagd om een gedetailleerd beeld te schetsen van het leven in het weeshuis, zowel voor als tijdens de oorlog. Met behulp van persoonlijke documenten, zoals brieven, briefkaarten, foto’s en opgeschreven herinneringen, wordt de hoop en de wanhoop van de kinderen en hun begeleiders op een aangrijpende manier weerspiegeld.

‘Machseh Lajesoumim’ is een eerbetoon aan de slachtoffers en een herinnering aan de verschrikkingen van de Holocaust. Dit boek verdient een plek in de collectie van iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en de verhalen van degenen die hun leven verloren. Het is een ontroerende en belangrijke bijdrage aan het behoud van hun herinneringen. Vanwege de enorme betekenis van dit boek en de enorme inzet van Jaap Focke bij de realisatie van dit werk heeft het college van burgemeester en wethouders besloten om Jaap Focke de Gouden Speld van de stad Leiden toe te kennen.