Verslag jaarlijkse Herdenking Jodenvervolging Leiden 2023

Op zondagavond 16 april vond de jaarlijkse herdenking van de Jodenvervolging in Leiden. Arthur van Kleeff en Wil Witte vertelden een Leidse geschiedenis met de titel: “De biechtstoel van de Petruskerk”. Eén en ander werd omlijst met joodse gezangen door chazan Ken Gould en muziek door Herman Lodder (orgel/piano) en de violisten Karin Goei en Adriaan Bedner.

Hieronder een fotoverslag, met dank aan Gerard Zwarts voor de foto’s.

Links

Fotoverslag

Violisten Karin Goei en Adriaan Bedner. Largo uit het concert voor twee violen en orkest BWV 1043 van J.S. Bach, orgel en viool. 

Samen met organist Herman Lodder.

 

Truus de Haan, voorzitter van Stichting Herdenking Jodenvervolging Leiden, spreekt een welkomstwoord en korte inleiding.

 

Chazan Ken Gould zingt Enosj kechatsir (Psalm 103: 15-17) en Shim’a t’filati (Psalm 39: 13-14)

De sprekers Wil Witte (op de foto vooraan) en Arthur van Kleeff.

Nogmaals de sprekers. Hun verhaal is met veel foto’s geïllustreerd.

 

Er is veel belangstelling voor de herdenking die dit jaar voor het eerst in de Petruskerk werd gehouden. Er zijn ruim 200 belangstellenden.

Herman Lodder (pianist) en de violisten Karin Goei en Adriaan Bedner, thema uit Schindler’s List van John Williams, arrangement Amy Barlowe. 

Ter gedachtenis aan de Joodse Leidenaren die zijn weggevoerd en omgebracht worden namen gelezen door jongeren en leden van de stichting. Dit vindt plaats onder leiding van Ton de Gans.

Naast het noemen van namen worden bloemen geplaatst bij een bloemenmonument ontworpen en begeleid door Babs van der Schoot.

Na deze gedachtenis wordt door chazan Ken Gould El Male Rachamim gezongen. Daarna spreekt hij het Kaddish uit.

(stilte)

 

Arno Hanssen, secretaris van de stichting, spreekt een dankwoord uit.

 

Chazan Ken Gould zingt de Priesterzegen.

Na afloop is er gelegenheid voor onderlinge ontmoeting.