Herdenking 80 jaar van de razzia Joods Weeshuis vrijdag 17 maart

Herdenking 80 jaar van de razzia Joods Weeshuis vrijdag 17 maart.

Op vrijdag 17 maart 1943 werden op last van de bezetter alle vijftig kinderen en negen begeleiders weggehaald uit het Joods Weeshuis in Leiden aan de Roodenburgerstraat. Via Westerbork werden zij naar de vernietigingskampen gestuurd. Slechts vier kinderen zouden de oorlog overleven.

De kinderen vonden hier in Leiden een warm en hartelijk thuis. Soms waren ze geen wees, maar door hun ouders uit veiligheidsoverwegingen vanuit Duitsland naar Nederland gestuurd. Helaas was de bezetter wreed en meedogenloos.

Deze dramatische gebeurtenis maakt deel uit van de geschiedenis van Leiden en verdient een plaats in ons historisch bewustzijn.

De herdenking is in 2022 nieuw leven ingeblazen op initiatief van Jan-Jaap de Haan namens de Vereniging Oud Leiden, in navolging van de herdenking die Jaap W. Focke jarenlang organiseerde met klassen van het Erasmus College uit Zoetermeer. Ook dit jaar zal de herdenking worden georganiseerd in nauwe samenwerking met de Stichting Herdenking Jodenvervolging Leiden, de Stichting Dodenherdenking Leiden en de St. Josephschool.

herdenking 2022

 

De nadruk bij de herdenking ligt op de rol die de leerlingen van groep 8 van de St. Josephschool zullen hebben. Op school hebben zij samen met hun leerkracht de geschiedenis van het Weeshuis besproken en zich verdiept in de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Die is op deze plek zo tastbaar dichtbij, hier bij het weeshuis waar kinderen van hun eigen leeftijd woonden. Het verhaal maakte grote indruk op de kinderen.

Deze indrukken hebben de leerlingen verwerkt in gedichten. Een aantal van deze gedichten zullen zij tijdens de herdenking voordragen. Ook lezen zij dan de namen van de kinderen en hun begeleiders en leggen steentjes neer bij het koffer-monument voor het Weeshuis naar oud Joods gebruik.

De herdenking wordt beëindigd met het uitspreken van het Kaddisj, het Hebreeuwse gebed dat bij deze gelegenheid plechtig zal worden gezegd.

De herdenking begint om 13.30 uur bij het voormalig Joods Weeshuis aan de Roodenburgstraat 1a en zal om 14.30 eindigen.

Belangstellenden zijn zeer welkom bij deze korte plechtigheid. Ook zij kunnen een steentje of een eenvoudige bloem neerleggen.

Een verslag van de herdenking in 2022 is hier te lezen.

 

 

 

Herdenkingen 17 maart