Twee nieuwe Stolpersteine in Leiden aan de Witte Singel

Met de plaatsing van twee nieuwe Stolpersteine aan de Witte Singel zijn er vanaf heden vijftien van deze gedenkstenen in Leiden.

Voorafgaand aan de plaatsing was een kleine besloten bijeenkomst van de familie met genodigden in een zaal van de universiteitsbibliotheek.

Bij de bijeenkomst werd kort gesproken door Pauline Micheels namens de familie, Pieter Schrijnen namens Stichting Herdenking Jodenvervolging Leiden en burgemeester Henri Lenferink.

Daarna ging het gezelschap naar buiten waar de legging van de stenen al was voorbereid.

Het cement werd ter plaatse gemaakt en de twee Stolpersteine werden geplaatst door medewerkers van de gemeente.

De belangstelling was groot, ook buurtbewoners en andere belangstellenden waren welkom bij deze ceremonie.

 

Na de legging sprak Marianne van Praag, Rabbijn van de Liberaal Joodse Gemeente Den Haag, enkele woorden. Ook sprak zij het Kaddish uit.

Ze legde uit waarom het een Joods gebruik is dat men geen bloemen maar steentjes bij een graf legt. Daarna werden steentjes gelegd rondom de twee Stolpersteine.

Hier woonde Rachel Cosman-Mendes da Costa geb. 1884  gedeporteerd 1944 uit Westerbork vermoord begin juli 1944 Auschwitz.

Hier woonde Arnold Carel Cosman geb. 1910 gevlucht in de dood 15.5.1940 Purmerend

Het verhaal van de familie Cosman zal verteld worden op de jaarlijkse herdenking die in Leiden wordt georganiseerd, dit jaar op zondag 24 april om 19.30 in de Marekerk. Van harte welkom.

De Stichting wil in het bijzonder de gemeente Leiden en de Universiteitsbibliotheek bedanken voor de ruimhartige medewerking om deze plaatsing mogelijk te maken.

 

Klik hier naar de pagina van de Witte Singel

Klik hier naar de pagina Stolpersteine

Klik hier naar de pagina over de jaarlijkse Herdenking