Edith Strauss

vorige naam / volgende naam / namenlijst

Deze pagina wordt momenteel geredigeerd. Correcties en aanvullingen kunt u melden aan de redactie, via webmaster@herdenkingleiden.nl

 

Edith Strauss

Buchen (D) 3-6-1930
Pennsylvania 4-3-2012

Weeshuisperiode:
22-11-1938 – 27-10-1939

Vertrokken naar de Verenigde Staten

 

 

Moeder:
Elsa Strauss
28-10-1899 – 21-12-1988

Edith woonde met haar moeder in Frankfurt am Main. Ze woonden in bij Clara Adler-Braun en haar dochters Lotte en Henny. Henny en Edith zijn ongeveer even oud. Ze woonden op Dominikanerplatz 12, vlakbij de grote Börneplatzsynagoge, de hoofdsynagoge van Frankfurt.

Na de Kristallnacht, waarin onder andere alle synagogen in Frankfurt werden verwoest, besloten Clara en Elsa om hun dochters met een van de Kindertransporten naar Nederland te laten gaan. Edith reisde daarom samen met Lotte en Henny. Na aankomst in Leiden werden de kinderen naar het Joodse Weeshuis gebracht.

Op 19-12-1938 gaf het Ministerie van BZ een beschikking af, waardoor Edith op 27-10-1939 naar de VS kon vertrekken met het schip ‘Veendam’. Als negen jarig meisje staat ze zonder familieleden op de passagierslijst vermeld. Haar moeder was samen met de moeder van Lotte en Henny Adler al eerder naar de VS vertrokken. De verwachting was dat de dochters hen snel achterna zouden reizen. Alleen Edith kreeg echter haar papieren om te reizen, Lotte en Henny ontvingen deze papieren niet. In het boek Machseh Lajesoumim wordt hierover geschreven, het is niet duidelijk waarom dit bij Lotte en Henny anders verliep dan voor Edith.

 

Foto’s en documenten:

Edith Strauss, winter 1938-1939

Edith Strauss met Lotte en Henny Adler aan de achterkant bij de erker van het Joodse Weeshuis in Leiden – 1939

 

Lotte maakte dit groepsportret. Vooraan links gehurkt zitten Henny Adler en Edith Strauss. aug/sep 1939

 

Edith op de passagierslijst van het schip Veendam (linkerdeel van de pagina, nr. 19) 

Edith op de passagierslijst van het schip Veendam (rechterdeel van de pagina, nr. 19)

 

vorige naam / volgende naam / namenlijst