Stolperstein voor Wilhelmina Blog (Joods Weeshuis)

Stolpersteine
volgende stenen

Inhoud van deze pagina:

  • Plaatsing Stolpersteine 19 juni 2024
  • Toespraak bij deze plaatsing
  • Links

 

Plaatsing Stolpersteine 19 juni  

Op 19 juni 2024 werd een Stolperstein geplaatst bij het voormalig Joods Weeshuis, Roodenburgerstraat 1a, voor:

Wilhelmina Blog, geboren op 1 januari 1934 te Apeldoorn, gedeporteerd uit Westerbork op 23 maart 1943 naar Sobibor, vermoord op 26 maart 1943 te Sobibor

 

(foto steen, volgt) 

 

De steen voor Willy werd geplaatst door

(foto steenplaatsing, volgt) 

 

Toespraak gehouden bij de plaatsing door Erik Habold

Wilhelmina Blog, roepnaam Willy, geboren in Apeldoorn op de eerste dag van het jaar 1934, kwam al in juli 1936 hier in het Weeshuis. Ze was toen pas tweeënhalf. En ze was nog maar net negen toen ze hier opgehaald werd en weggetransporteerd naar Sobibor om meteen daar vermoord te worden. Het enig troostrijke wat je daarbij nog kan opmerken, is dat ze ‘en groupe’ gingen.

Waarschijnlijk – maar dit is voorzichtige speculatie – kwam ze hier terecht omdat haar moeder opgenomen was in het krankzinnigengesticht in Apeldoorn en haar vader al 54 was bij haar geboorte en uit twee huwelijken al acht kinderen had.

Deze vader, Zacharias, was marktkoopman in tweedehandsspullen, in Amsterdam. Hij was al tweemaal weduwnaar voor hij de 21-jaar jongere Clara Wertheim trouwde in 1923, met wie hij  nog vier dochters – met Willy als veruit jongste – kreeg. Onbekend is of de vijf kinderen uit z’n eerste huwelijk of enkelen ervan bij hem bleven wonen. 

Het zal in dat gezin in ieder geval geen vetpot geweest zijn, maar echt arm waren ze waarschijnlijk ook niet. Ze woonden Pres. Brandstraat, A’dam en later om de hoek in de Reitzstraat. Middenin Transvaalbuurt en met nagenoeg een compleet joodse bevolking. Een relatief nieuwe buurt, eind jaren twintig gebouwd, deels Amsterdamse-Schoolbouw, en een levendige buurt, vol winkeltjes, bedrijfjes, een joodse school en een speeltuin.

We weten van Willy verder niet erg veel. Er zijn een paar foto’s uit de weeshuistijd, waarop we een ernstig kijkend kind met donker haar zien. En we weten dat ze alhier de tijdelijke joodse school aan het Pieterskerkhof bezocht.

 

(foto toespraak, volgt) 

 

Links:

– Biografie van Wilhelmina Blog op de website van het Joods Weeshuis

– Website Joods Weeshuis

Verslag plaatsing Stolpersteine Joods Weeshuis – 19 juni 2024

– Joods Monument: Wilhelmina Blog

 

De Stichting bedankt de gemeente Leiden, de Lorentzschool, musicus David Prins, het gezondheidscentrum Roodenburg en alle particulieren (de aanwezigen en zij die financiële steun gaven) voor het steunen en mede mogelijk maken van deze plechtigheid.

 

Correcties en aanvullingen kunt u melden aan de redactie, via webmaster@herdenkingleiden.nl