Stolperstein voor Mietje Dagloonder (Joods Weeshuis)

Stolpersteine
volgende stenen

Inhoud van deze pagina:

  • Plaatsing Stolpersteine 19 juni 2024
  • Toespraak bij deze plaatsing
  • Links

 

Plaatsing Stolpersteine 19 juni  

Op 19 juni 2024 werd een Stolperstein geplaatst bij het voormalig Joods Weeshuis, Roodenburgerstraat 1a, voor:

Mietje Dagloonder, geboren op 29 november 1927 te Amsterdam, gedeporteerd uit Westerbork op 23 maart 1943 naar Sobibor, vermoord op 26 maart 1943 te Sobibor

 

(foto steen, volgt) 

 

 

De steen voor Mietje werd geplaatst door twee nichtjes Sharon Beffie en Stella Bruinsma.

(foto steenplaatsing, volgt) 

 

Toespraak gehouden bij de plaatsing door Ans Meijlink

Ik zal wat vertellen over Mietje Dagloonder. Ze was nog maar 2 jaar toen zij hier in het weeshuis kwam. Ze werd geboren in Amsterdam op 29 november 1927, Joseph Dagloonder was haar vader en Esther de Rosa haar moeder. Zij trouwden op 6 juli 1927, Esther was 16 jaar en Joseph 29 jaar.

Toen Mietje 3 maanden oud was, overleed haar vader. Esther ging na zijn overlijden met Mietje naar Den Haag om daar te gaan werken. Vanuit Den Haag ging Mietje naar het Weeshuis in Leiden op 18 december 1929. In 1930 werd in Den Haag haar broertje Salomon geboren. Esther hertrouwde in 1936 in Antwerpen met Robert Eugene Beffie en in Antwerpen werd een dochter Charlotte geboren. Weer terug in Amsterdam werd een zusje Lylli geboren in 1938 en een zoon Joop in 1940. Alle vier de kinderen van Esther de Rosa hebben de oorlog overleefd.

Er is nooit een poging gedaan om Mietje weer op te halen, en haar moeder kwam ook nooit op bezoek. Zij was één van de meest geliefde kinderen van het weeshuis, ook hartsvriendin van Hans Kloosterman. Hans schrijft in zijn herinneringen over haar dat ze altijd samen waren vanaf de kleuterjaren tot en met de vijfde klas van de lagere school.

Ze zat op de school Langebrug B en later op de Joodse School op het Pieterskerkhof, ze kon niet goed leren. Op 17 maart 1943 werd zij met alle kinderen meegenomen naar het station en met de trein naar Westerbork. Op 23 maart 1843 zat zij in de groep die op transport moest naar Sobibor, bij aankomst op 26 maart werd ze vermoord.

 

(foto toespraak, volgt) 

 

Links:

– Biografie van Mietje Dagloonder op de website van het Joods Weeshuis

– Website Joods Weeshuis

– Verslag plaatsing Stolpersteine Joods Weeshuis – 19 juni 2024 (volgt)

– Joodsmonument.nl: Mieke Dagloonder

 

 

De Stichting bedankt de gemeente Leiden, de Lorentzschool, musicus David Prins, het gezondheidscentrum Roodenburg en alle particulieren (de aanwezigen en zij die financiële steun gaven) voor het steunen en mede mogelijk maken van deze plechtigheid.

 

Correcties en aanvullingen kunt u melden aan de redactie, via webmaster@herdenkingleiden.nl