Hogerbeetsstraat 8 – Leon van Gelderen

Stolpersteine
volgende stenen

Op 15 juni 2022 werd een Stolperstein geplaatst bij Hogerbeetsstraat 8 voor:

Leon van Gelderen, geboren 20 december 1905 te Leiden, gedeporteerd 25 januari 1944 uit Westerbork, vermoord 31 mei 1944 te Auschwitz.

 

 

De Stolperstein werd geplaatst door Alphons Siebelt. Hij sprak bij de plaatsing daarnaast ook de volgende woorden:

“Beste meneer Van Gelderen,
Op een dag in 1943 hebt u voor het laatst uw huis verlaten. Waarschijnlijk bent u ondergedoken, maar waar u naar toe bent gegaan weten we niet. In december was dat afgelopen en kwam u in Westerbork terecht. Een maand later ging u op transport naar Auschwitz, waar u nog enige tijd heeft geleefd.
U was werkzaam bij de gemeentelijke Lichtfabrieken en u was ook een verdienstelijk violist. U heeft een paar maal opgetreden in de Hooglandse kerk.
In 1940 kreeg u een ongeval. U werd aangereden door een truck van de Wehrmacht, waardoor u zwaar gewond raakte. U herstelde wel, maar uw gehoor en uw reukvermogen waren zwaar aangetast. Voor u als violist en chemicus was dat een ramp. Maanden later kreeg u een vergoeding om een gehoorapparaat aan te schaffen, daar was u heel blij mee.
Uw ouders en uw zus in België hebben de oorlog ook niet overleefd en u had geen gezin. Na de oorlog waren er nauwelijks nog familieleden die u hebben gekend.
Vandaag staan wij bij uw woning om een struikelsteen voor u te leggen zodat de herinnering aan uw naam levend blijft.”

Op de website Leiden4045 is uitgebreide informatie te vinden over Leon van Gelderen, met dank aan Alphons Siebelt.

 

Alphons Siebelt overleed april 2023, het Leidsch Dagblad schreef hierover een artikel en refereerde daarbij aan Alphons zijn toespraak bij de steenplaatsing van Leon van Gelderen.

 

Joodsmonument: Leon van Gelderen
Leiden4045: Leon van Gelderen

Fotoverslag van 15 juni 2022.

 

De Stichting dankt de gemeente Leiden, de Universiteit Leiden en de particulieren (de aanwezigen en zij die financiële steun gaven) voor het steunen en mede mogelijk maken van deze plechtigheid op 15 juni 2022.