Stolperstein voor Nathan Kornalijnslijper

Op 15 mei zal een Stolperstein geplaatst worden voor Nathan Kornalijnslijper voor Lorentzkade 1. Dit is een steenplaatsing op aanvraag en georganiseerd door familie en betrokkenen.

De steen zal rond 15.30 geplaatst worden. Belangstellenden zijn van harte welkom bij deze plaatsing.

Nathan Kornalijnslijper (19 mei 1910 – 31 januari 1944) is in de Tweede Wereldoorlog in Leiden ondergedoken. Hij woonde nog bij zijn ouders thuis in Amsterdam. Begin 1942 is zijn vader  aan een hartaandoening overleden. Zijn moeder is in november 1942 opgepakt en begin december 1942 via Westerbork naar Auschwitz getransporteerd. Een broer van zijn moeder, Meijer van Kleeff, woonde in Leiden en met diens hulp heeft Nathan een onderduikadres gekregen bij Jan Witte, in dezelfde straat waar Meijer van Kleeff woonde. Op de een of andere manier is het verblijf van Nathan op dit adres ontdekt.

Over het leven van de betrokkenen is een notitie geschreven door Leen Boer, getiteld “Nathan Kornalijnslijper: een Leidse onderduikgeschiedenis: Onderduikgevers, -helpers en jodenjagers” dat u via de link kunt downloaden.

Nathan Kornalijnslijper met zijn moeder Elisabeth Kornalijnslijper-Van Kleeff (foto: familie Van Kleeff, zie ook de hierboven vermelde notitie geschreven door Leen Boer.)

Stichting Herdenking Jodenvervolging Leiden ondersteunt op de achtergrond bij de organisatie van de plaatsing van deze Stolperstein.