De 80e Stolperstein in Leiden is voor Jakob Ginsberg – Kort Rapenburg 17

Op 16 oktober 2024 is een Stolperstein geplaatst voor Jakob Ginsberg, Kort Rapenburg 17. Het is de 80e Stolperstein in Leiden.

Op een van de drukste punten in de binnenstad van Leiden verzamelen zich vanaf half drie steeds meer mensen die de ceremonie willen bijwonen van de Stolpersteinplaatsing voor Jakob Ginsberg. Het is met 22 graden een warme herfstmiddag. Rond 15.00 begint de ceremonie en Jan Paul Hinrichs heet iedereen welkom, waaronder wethouder Asley North namens het stadsbestuur.

We staan bij Kort Rapenburg 17 waar Jakob Ginsberg destijds zijn boekwinkel had. Het punt was strategisch voor zijn boekwinkel want iedereen vanaf het station naar de universiteit kwam er langs. We merken het ook vandaag, het is geen moment stil in de omgeving. Fietsers, scooters en bussen rijden met alle bijbehorende geluiden voorbij. De benedenverdieping van Kort Rapenburg 17 ziet er troosteloos uit, vergane glorie. Sommige mensen proberen de letters te lezen die destijds op de gevel stonden (zie foto verderop van de letters op het pand destijds).

Deze steenplaatsing is geïnitieerd door drie betrokkenen op het leven van Jakob Ginsberg, het betreft een particuliere plaatsing waar de stichting van deze website bij ondersteunt (Stichting Herdenking Jodenvervolging Leiden) waarvoor Jan Paul zijn dank uitspreekt.

De steen wordt geplaatst door twee van deze betrokkenen, Aad van Maanen en Hans van de Velde. De derde, Jan Paul Hinrichs, houdt een toespraak over het leven van Jakob Ginsberg. Er zijn brieven bewaard gebleven en uit deze brieven worden enkele citaten voorgelezen in de toespraak.

Leo Levie spreekt als afsluiting van de ceremonie het kaddish, een joods gebed voor de overledene.

Belangstellenden leggen een bloem of een steentje bij de geplaatste Stolperstein en er wordt nog een poosje nagepraat op dit drukke punt.

Hieronder staan enkele foto’s van de ceremonie van vanmiddag.

 

Jan Paul Hinrichs heet iedereen welkom bij de steenplaatsing.

 

Hans van de Velde en Aad van Maanen plaatsen de steen voor Jakob Ginsberg.

Er is geen foto van Jakob Ginsberg. Er zijn wel groepsfoto’s waar hij misschien op staat maar het is niet bekend hoe hij eruit ziet.

Stratenmaker Wout zorgt verder voor de plaatsing van de steen.

 

Jan Paul Hinrichs houdt een toespraak, de drukte van de stad gaat ondertussen door.

 

Steentjes bij de Stolperstein, naar joods gebruik. Ook enkele bloemen voor Jakob Ginsberg.

 

Namens burgemeester en wethouders van Leiden is wethouder Asley North aanwezig, hij legt een steentje bij de steen.

 


Leo Levie spreekt het kaddish uit.

 

De drie initiatiefnemers, van links naar rechts Jan Paul, Aad en Hans.

Na afloop is de drukte op de stoep voorbij.

Dank voor alle belangstelling.

 

Hieronder eerst een foto van de gevel met J Ginsberg erop en daaronder de huidige gevel.