Stolpersteine
volgende stenen
Inhoud van deze pagina:
- Plaatsing Stolperstein 14 juni 2023
- Toespraak bij deze plaatsing
- Links
Plaatsing Stolperstein 14 juni
Op 14 juni 2023 werd een Stolperstein geplaatst bij het voormalig Joods Weeshuis, Roodenburgerstraat 1a, voor:
Abraham de Beer werd geboren op 10 augustus 1939 te Amsterdam, gedeporteerd uit Westerbork op 16 november 1943 naar Auschwitz, vermoord op 19 november 1943 te Auschwitz.
Er is geen foto van Bram.
De steen voor Bram werd geplaatst door leden van het bestuur van Machseh Lajesoumim, de nog bestaande vereniging van het Joods Weeshuis in Leiden.
Toespraak gehouden bij de plaatsing door Ton de Gans
“Bram woonde van 28-07-1942 tot 17-03-1943 in het Joodse weeshuis in Leiden.”
Deze feitelijke en haast nuchtere mededeling staat op de website Joods Monument over Bram de Beer. Net als bij de andere slachtoffers die we vandaag herdenken, gaat achter deze ogenschijnlijk nuchtere mededeling een mens schuil. Een peuter. Bram de Beer.
Abraham, of Bram, was de tweede zoon van Joseph de Beer en Betje de Beer-Meents. Bram werd geboren op 10 augustus 1939. Zijn oudere broer Hartog werd in 1937 geboren.
Hun moeder Betje overleed zo’n 6 weken na de geboorte van Bram in 1939. In juli 1942 kwam de jonge Bram naar Leiden. Het was in deze tijd dat zijn vader Joseph hertrouwde met Elisabeth Turfreijer. Elisabeth had nog twee in leven zijnde dochtertjes uit haar vorige huwelijk. Een derde dochtertje is in 1941 overleden.
Toen Bram hier in het Weeshuis kwam wonen, was hij dus nog net geen drie jaar oud.
Op 17 maart 1943 werd Bram gedeporteerd naar Westerbork. Daar, in het kamp, kwam vader Joseph zijn zoontje Bram weer tegen. Vanuit Amsterdam was vader Joseph namelijk met zijn vrouw en drie kinderen via Vught naar Westerbork gedeporteerd. Zij werden rond dezelfde datum naar Vught gedeporteerd als Bram naar Westerbork. In april 1943 kwam familie De Beer aan in Westerbork. Op die vreselijke plek wordt het gezin dus weer herenigd.
In een bewaard bedankkaartje wordt een klein tipje van de sluier van het karakter van Bram opgelicht. Zijn vader omschreef hem als ‘bleu.’ Vader Joseph schreef dat bedankkaartje aan de familie Stoffels. De familie Stoffels woonde op Cronesteynkade 20 en daarmee waren ze buren van het weeshuis.
Het kaartje is gedateerd op 7 mei 1943. Joseph schrijft: ‘U bent voor mij misschien onbekend en bekend voor mijn zoontje die heb ik hier weer gevonden in Westerbork. Zijn bleuheid heeft hij tot heden nog niet verleerd want hij is tot nog toe het stilste kind van het kamp. Ook heb ik een pakje ontvangen waarvoor ik u nog hartelijk voor bedank namens mijn zoon.”
Op 24 augustus werd in Westerbork Simon de Beer geboren, halfbroertje van Bram. Het hele gezin werd op 16 november 1943 naar Auschwitz gedeporteerd. Daarmee was Bram de een-na-laatste die Westerbork had verlaten van de groep die op 17 maart uit het Joods weeshuis was weggevoerd.
Alleen vader Joseph werd niet direct vergast, toen ze op 19 november 1943 in Auschwitz aankwamen.
Bram de Beer werd 4 jaar.
– Biografie van Bram de Beer op de website van het Joods Weeshuis Leiden
– Verslag plaatsing Stolpersteine Joods Weeshuis – 14 juni 2023
– Joodsmonument.nl: Abraham de Beer
De Stichting bedankt de gemeente Leiden, de Universiteit Leiden, musicus David Prins, het gezondheidscentrum Roodenburg en alle particulieren (de aanwezigen en zij die financiële steun gaven) voor het steunen en mede mogelijk maken van deze plechtigheid.