Boek: Machseh Lajesoumim

Op 12 december 2021 was er een interview op Sleutelstad over dit nieuw verschenen boek.

Recent verscheen een bijzonder boek voor de Leids Joodse geschiedenis. Jaap W. Focke deed jarenlang onderzoek en schreef een (Engelstalig) boek over het voormalig Joods Weeshuis Machseh Lajesoumim aan de Roodenburgerstraat. Een indrukwekkend boek met het verhaal van het Weeshuis maar ook diverse verhalen van bewoners die een deel van hun leven in dit weeshuis hebben gewoond. Juist door die persoonlijke geschiedenissen wordt het geheel nog indrukwekkender. De verhalen worden verteld in de context van de jaren voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het boek bevat veel bronvermeldingen, mooie foto’s en een goede index.
Een kostbaar monument voor een historie die nog steeds verteld moet worden.

Jaap W. Focke, Machseh Lajesoumim, A Jewish Orphanage in the City of Leiden, 1890-1943 (Amsterdam 2021).

Het boek is te bestellen bij AUP (29,95) of bij bol.com (32,99).
Digitaal is het te lezen via Open Access OAPEN.