Krantenberichten

Feb. 2014: In een interview met Trouw bekent een oud-verzetsstrijdster dat een bericht over het bestaan van vernietigingskampen tijdens de oorlog is weggestopt in de hooischuur, omdat het zo bizar gruwelijk was dat ze niet wisten wat ze ermee moesten. Ondertussen brengt de franse komiek Dieudonne zijn verkapte Hitlergroet (quenelle) en groeit zijn schare fans. Ook in de krant: nieuwe ‘struikelstenen’. In allerlei plaatsen worden voor het eerst kleine monumentjes geplaatst ter nagedachtenis aan omgebrachte Joden die op die plekken hebben gewoond, omdat dat tot nu toe nog niet gebeurd was. En verzetsstrijder Gerrit ‘Cas’ van Kasbergen (overleden feb 2014). Hij wist al jaren wat hij op zijn rouwkaart zou laten zetten ‘Nu is ook voor mij/ die kolere-oorlog voorbij.’
Op 13 feb. staat in de krant dat sefardische Joden de Spaanse nationaliteit kunnen aanvragen, om een beetje goed te maken dat zij in 1492! op grote schaal vermoord zijn en het land zijn uit gejaagd.
18 feb: een VN-rapport vergelijkt werkkampen in Noord-Korea met nazi-praktijken. Er staat onder andere in dat moeders hun pasgeboren baby eigenhandig moeten verdrinken.
25 feb. voorpagina: in Oeganda riskeren homoseksuelen levenslange gevangenisstraf. Er is ook een gevangenisstraf voor mensen die homoseksuelen weigeren te verklikken.
4 maart: ’12 years a slave’ krijgt drie Oscars. Dit is de Zwarte holocaust, wordt er gezegd. En het gelijknamige boek is het Zwarte dagboek van Anne Frank.
Het is nu eind april, en er verschijnen nog steeds wekelijks berichten in de krant die nieuws in verband brengen met de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog. Is de oorlog eigenlijk wel voorbij? En wat heeft het voor zin om er altijd maar op terug te komen? Er zijn intussen toch veel meer gruwelijke dingen gebeurd? En hoezo nooit meer? De kans is toch nul dat er weer precies hetzelfde gebeurt? Of toch niet? Genocide is de wereld nog niet uit. Mensen die andere bevolkingsgroepen haten krijgen ook in Nederland steeds meer voet aan de grond. Er zijn in het Voortgezet onderwijs groepen jongeren die een gruwelijke hekel aan Joden hebben en ontkennen dat de Holocaust heeft plaatsgevonden. Stevenen we af op een nieuw drama? Herdenken is meer dan bezig zijn met het verleden. Het is lessen trekken voor nu.

 

 

(deze blog is in 2021 verhuisd inclusief oorspronkelijke publicatiedatum naar deze website)