Lodi en Ies Cohen

vorige naam / volgende naam / namenlijst

Deze pagina wordt momenteel geredigeerd. Correcties en aanvullingen kunt u melden aan de redactie, via webmaster@herdenkingleiden.nl


Lodewijk (Lodi) Cohen

25-9-1917 Leiden
15-7-1974 Sde Nehemia, Israel

Weeshuisperiode:
14-4-1930 – 14-10-1935

 

 

 

 

Izak Hertog (Ies) Cohen
16-4-1920 Leiden
21-5-1943 Sobibor

Weeshuisperiode:
14-4-1930 – 24-10-1938

 

 

 

 

Vader: David Cohen,  29-5-1878 St. Oedenrode –  6-1-1930 Leiden
Moeder: Kaatje Cohen, 10-8-1882 Leeuwarden – 31-8-1958 Israël

Biografie:
David Cohen en Kaatje Cohen trouwden op 29 maart 1916 in Leiden en kregen twee zonen, Lodewijk (Lodi genoemd) en Izak Hartog (Ies).

Lodi en Ies waren twaalf en negen toen hun vader overleed in 1930. Ze verhuisden twee maanden na dit overlijden naar oom Hartog Cohen in de Wasstraat 29, vlakbij het Weeshuis. Ze bleven er maar kort en verhuisden toen naar het Weeshuis. Hun oom Hartog overleed ongeveer een maand later.

Lodi woonde ruim vijf jaar in het Weeshuis en Ies ruim acht jaar. Ze staan op de grote groepsfoto’s uit 1932 en 1934 en ook nog op een aantal andere foto’s. Lodi ging als een van de weinige kinderen van het Weeshuis naar het gymnasium in Leiden. (bron: Machseh Lajesoumim)

Lodi en Ies waren neven van Elisabeth, de tweede vrouw van Nathan Italie (directeur van het Weeshuis). Zij was namelijk de dochter van Hartog Cohen, de leraar en verzorger van de Joodse gemeente in Leiden, en Hartog en Kaatje waren broer en zus. Lodi en Ies woonden al enkele jaren in het Weeshuis toen hun nicht Elisabeth in 1934 trouwde met Nathan Italie.

Lodi verhuisde in 1935 naar Amsterdam, op zijn adreskaart staat ‘student’. In oktober 1939 werd genoteerd dat hij verhuisde naar Velsen, naar het adres van ‘Kibboets Beverwijk’, onderdeel van de Hachsharah, waar jongeren werden voorbereid om te emigreren naar Palestina. Er werd in die periode een nieuwe locatie opgericht in Loosdrecht (Paviljoen Loosdrechtsche Rade) en Lodi ging daar naar toe, waarschijnlijk in 1939. In mei 1940 werd hij daar directeur. In het boek Machseh Lajesoumim van Jaap Focke staat in hoofdstuk 9.7 uitgebreid het bijzondere verhaal van Lodi beschreven. In de zomer van 1942 gingen alle circa 50 inwoners van het Paviljoen Loosdrecht in onderduik. Toen de Duitsers enkele dagen later kwamen om iedereen op te halen was er niemand meer. Op Joodsamsterdam.nl is het verhaal van Mirjam Pinkhof te lezen, zij speelde hierin een belangrijke rol.
Later wist Lodi samen met zijn vrouw Lilo Cohen-Spiegel te ontsnappen via de Westerweelgroep naar Frankrijk en Spanje. Zij vertrokken daarna naar Palestina. Lodi woonde tot zijn dood in 1974 in Israël, in een kibboets in Upper Galilea.

Ies verhuisde na het Weeshuis ook eerst naar Amsterdam, hij studeerde aan het Nederlandsch Israëlietisch Seminarium in Amsterdam (bron: JM). Hij verhuisde in februari 1942 naar de Rudelsheimstichting in Hilversum waar hij werkte als ‘opvoedend ambtenaar’. Op 8 april 1943 werd hij gedeporteerd naar Westerbork. Hij trouwde in Westerbork enkele dagen later met Heintje Zilverberg. Ies en Heintje kenden elkaar van de Rudelsheimstichting in Hilversum en Heintje was zestien jaar ouder dan Ies. Joodsmonument.nl schrijft over dit huwelijk: ‘Of daar de gedachte achter zat dat zij door een huwelijk wellicht nog uitstel van deportatie kregen, dat is niet bekend. De wittebroodsweken duurden slechts 5 weken want op 18 mei werden zij beiden op transport gesteld naar Sobibor.’ Ies en zijn vrouw Heintje werden bij aankomst vergast.

Ook moeder Kaatje overleefde de oorlog. Zij overleed in 1958 in Israël.

Elchanan Italie (een neef van de weeshuisvader Nathan Italie) eveneens woonachtig in Israël, schreef in een brief over Lodi Cohen: ‘Gedurende ongeveer twee jaar ontmoetten wij elkaar iedere zondagmorgen in Den Haag. We leerden Talmud met o.a. I. Maarsen, opperrabbijn van Den Haag.’ (bron: Kasteleyn)

Leiden, 10 september 2022/28 april 2023, Barbera Bikker

 

Foto’s:

Groepsfoto 1932, Lodi staat op de tweede rij van achteren, vierde vanaf links.
Ies staat rechts op de foto achteraan, de derde van rechts.

 

Waarschijnlijk 1932, Ies staat helemaal rechts op de foto.

 

Circa 1932, Ies Cohen centraal, middelste rij, middelste persoon.

 

Voorjaar 1933, Lodi staat helemaal links.

 

Groepsfoto voorjaar 1933 Helemaal links: Ies

 

Groepsfoto 1934, Lodi staat op de tweede rij van achteren, de tweede van links (vergelijkbare plaats als op de groepsfoto van 1932).

Ies staat in het midden, links/schuin voor de dame met de grote strik.

 

Zomer 1934, Ies staat helemaal links en Lodi staat achteraan rechts.
De foto van Lodi bovenaan deze webpagina is uit deze foto gehaald.

Felicitatiebrief van Izak (Ies) Cohen aan de heer Levisson, schoonschrift en een prachtig felicitatiegedicht. 1938.

 

maart 1938, Ies Cohen

 

Zomer 1942, Paviljoen Loosdrechtsche Rade. Lodi Cohen helemaal rechts op de foto. (bron: Ghetto Fighters House Archives – GFH)


Links:

Er zijn meer foto’s van Lodi Cohen uit zijn tijd in Loosdrecht zijn op de website van de Ghetto Fighters House Archives te vinden. Zoek op Lodi Cohen.

 

 

Joodsmonument.nl: Ies Cohen

 

vorige naam / volgende naam / namenlijst