vorige naam / volgende naam / namenlijst
Deze pagina wordt momenteel geredigeerd. Correcties en aanvullingen kunt u melden aan de redactie, via webmaster@herdenkingleiden.nl
Gemmi Liebfreund
7-10-1933 Den Haag
13-3-1943 Sobibor
Weeshuisperiode:
6-3-1936 – 30-9-1938 (ruim 2,5 jaar)
(foto bron: Rijksvreemdelingendienst)
Vader
Baruch Wolf (Wolek) Liebfreund
Sanniki (Polen) 2-5-1884 – 19-12-1935 Den Haag
Moeder:
Chaja Liebfreund-Lisser
Sochatschen (Rusland) 5-5-1898 – 1-10-1942 Auschwitz
Gemmi kwam uit Den Haag en was de jongste uit een gezin met zes kinderen. Hij was tweeënhalf jaar oud toen hij in 1936 naar Leiden kwam. Zijn vader was ruim twee maanden daarvoor overleden. Net voor zijn vijfde verjaardag werd hij in Leiden uitgeschreven en ging hij naar Den Haag. Omdat de minimumleeftijd voor het Joodse Weeshuis in Den Haag, Ezer Jatom (Hulp voor wezen), vijf jaar was, kon hij daar niet eerder terecht.
Gemmi woonde in Den Haag tot 5 maart 1943. Het Joodse Weeshuis in Den Haag werd twaalf dagen voor het Leidse Joodse Weeshuis ontruimd. Iedereen werd meegenomen naar Westerbork, ook een broer en zus van Gemmi, die tot dat moment in het weeshuis woonden. Daarnaast had Gemmi nog een oudere broer en twee zussen. Die kwamen al in augustus 1942, tegelijk met hun moeder Chaja, in Westerbork. Ook zij hadden in hun jongere jaren in het Haagse Weeshuis gewoond. Gezien hun transportdata en notities op de kaart van de Joodse Raad is het waarschijnlijk dat zij in 1942 weer bij hun moeder woonden. Eind september 1942 gingen deze vier op transport naar Auschwitz.
Gemmi en een broer en zus werden na aankomst in Westerbork met het eerstvolgende transport naar Sobibor gedeporteerd waar zij werden vermoord.
Niemand van het gezin overleefde de oorlog.
Leiden, augustus 2022, Barbera Bikker
Foto’s:
Mw. Broeksema met een groepje kinderen, 1938, album Levisson. De kinderen zijn niet geïdentificeerd. Toch lijkt het jongetje helemaal rechts op Gemmi Liebfreund. En gezien de datering is het ook goed mogelijk dat hij op deze foto staat.
Mw. Broeksema schreef namens deze kinderen onderstaand felicitatiebriefje voor de verjaardag van de heer Levisson.