Aron Wolff

vorige naam / volgende naam / namenlijst

Deze pagina wordt momenteel geredigeerd. Correcties en aanvullingen kunt u melden aan de redactie, via webmaster@herdenkingleiden.nl


Aron (Ronnie) Wolff

27-7-1938 Amsterdam

Weeshuisperiode:
13-9-1940 – 12-11-1942

overleefde

 

Ouders:
Max Wolff, 7.8.1893 Haarlem
Serline de Paauw, 14.7.1902 Amsterdam

Halfbroers en halfzusters:
Mozes Wolff Amsterdam 14.1.1921
Elchanan Wolff Amsterdam 28.6.1923
Hanna Charlotte Amsterdam 21.11.1924
Mirjam Wolff Amsterdam 4.3.1926 – 13.11.1942 Auschwitz
Joseph Bernard Amsterdam 3.5.1931

Biografie:

Het verhaal van Aron Wolff, ook wel Ronnie de Paauw genoemd, is zeer uitgebreid beschreven in het boek Machseh Lajesoumim.

De vader van Ronnie, Max Wolff, was eerder getrouwd geweest met Olga Butschowitz. Olga overleed in 1934 en Max bleef met vijf kinderen achter. Daarna trouwde hij met Serline de Paauw en uit dat huwelijk werd Ronnie geboren.

De ouders van Ronnie scheidden en zijn moeder bracht Ronnie in 1940 naar het Joods Weeshuis in Leiden. Zij woonde in Amsterdam en werkte in het onderwijs en dit was erg moeilijk te combineren met de zorg voor Ronnie. Ronnie was nog heel klein, twee jaar oud, en alleen in Leiden werden kinderen jonger dan zes jaar opgenomen.

Ronnie woonde ruim twee jaar in het Joods Weeshuis aan de Roodenburgerstraat. In november 1942 haalde Serline haar zoontje weer op uit Leiden, op advies van haar zwager die de situatie niet meer veilig vond. Ronnie woonde enige maanden bij zijn moeder in Amsterdam en daarna liet de familie hem onderduiken bij de familie Van Straten in Huizen. Ronnie was één van de vier onderduikers bij deze familie. Hij overleefde dankzij deze familie de oorlog.

Ook zijn moeder Serline overleefde de oorlog. Zij werd wel gedeporteerd maar kwam op de enige trein die vanuit Bergen-Belsen naar Palestina ging in 1944 waarbij een uitwisseling plaatsvond met Duitsers uit Palestina. Ook Mindel Färber zat in deze trein. Ronnie werd na de oorlog met zijn moeder herenigd. Ook zijn vader overleefde de oorlog.

Dit is een zeer kleine schets van een indrukwekkend verhaal. Lees het volledige verhaal in hoofdstuk 9.4 in het boek Machseh Lajesoumim.

Ronnie Wolff bezocht later in zijn leven het Joods Weeshuis in Leiden. Hij woont met zijn familie in Israël.

 

Leiden, 5 juli 2023

 

Foto’s:

Er zijn enkele foto’s waar Ronnie op staat in de periode dat hij in het weeshuis in Leiden woonde.

Ronnie op schoot (links) bij Geertje Gebert, aan de achterzijde van het weeshuis.

 

Ronnie, hier opnieuw op schoot bij Geertje Gebert.

 

Mei 1942, Ronnie zit tweede van rechts op de middelste rij.

 

vorige naam / volgende naam / namenlijst