Stolperstein voor Jetje Bobbe (Joods Weeshuis)

Stolpersteine
volgende stenen

Inhoud van deze pagina:

  • Plaatsing Stolpersteine 19 juni 2024
  • Toespraak bij deze plaatsing
  • Links

 

Plaatsing Stolpersteine 19 juni  

Op 19 juni 2024 werd een Stolperstein geplaatst bij het voormalig Joods Weeshuis, Roodenburgerstraat 1a, voor:

Jetje Bobbe, geboren op 25 april 1924 te Den Haag, gedeporteerd uit Westerbork op 23 maart 1943 naar Sobibor, vermoord op 26 maart 1943 te Sobibor

De Stolperstein voor Jetje Bobbe

 

Jetje Bobbe – eind 1942

 

De steen voor Jetje werd geplaatst door wethouder en loco-burgemeester Yvonne van Delft

Yvonne van Delft plaatst de steen van Jetje Bobbe. 

 

Stratenmakers Wout en Hennie verzorgen het vastzetten van de steen van Jetje Bobbe nadat wethouder Yvonne van Delft deze heeft geplaatst.

 

Een bloem voor Jetje (foto *)

 

Toespraak gehouden bij de plaatsing door Ton de Gans

Jetje Bobbe werd op 25 april 1924 in Den Haag geboren. Jettie, zoals haar roepnaam luidt, was een dochter van Samuel Bobbe en Marianne Lens.

Haar vader Samuel werd op 18 augustus 1992 in Den Haag geboren. Hij was eerder al getrouwd geweest; in 1910 overleed zijn eerste vrouw. Samuel en Marianne kregen in hun huwelijk 6 kinderen; Jettie was de één-na-jongste. Vader Samuel overleed in 1927.Haar moeder hertrouwt in de jaren ’30 met een niet-joodse man, die uit een eerder huwelijk drie kinderen heeft. Dankzij haar gemengde huwelijk overleeft moeder Marianne de oorlog.

Enkele maanden na het overlijden van hun vader in 1927 komen de kinderen Bobbe in verschillende weeshuizen terecht. Oudere kinderen komen in het Haags Weeshuis. Jettie is de derde die het gezin verlaat. Ze is dan 4 jaar oud; vanwege haar jonge leeftijd kan ze niet in Den Haag terecht.

Ze is welkom in het Leidse weeshuis, dat juist bedoeld is om jongere kinderen op te nemen. Net als alle weeshuiskinderen gaat ze naar de Langebrugschool. In juni 1929 maakt Jettie de verhuizing mee van de Stille Rijn naar de Rodenburgerstraat.

Jettie komt voor op een klassenfoto uit 1935. Breed lachend zit ze vooraan. Jan Voogt, die deze foto maakte, herinnert Jettie als een bijzonder, lief en vrolijk meisje.

Net als veel andere kinderen in het weeshuis is Jettie lid van de joodse jeugdvereniging Mismar Hajardeen. Op een foto uit 1939 is ze als 15-jarige terug te vinden: een deftig dametje met handtas. Deze foto kunt u, net als anderen, terug vinden op www.herdenkingleiden.nl.

Vanaf april 1941 is Jettie, samen met Corrie Frenkel (op dezelfde dag geboren) het oudste weeskind in het weeshuis.

In april 1942 komen we Jettie tegen op een lijst die het gemeentebestuur opstelde voor de zogeheten Zentralstelle. Deze Zentralstelle für jüdische Auswanderung (letterlijk vertaald: het Centraal bureau voor joodse emigratie) organiseerde de deportatie van Joden uit Nederland naar de concentratiekampen.

Op het betreffende document wordt aangegeven:‘gesperrt: wegens functie’. Ze is dan dienstbode van het Centraal Israëlitisch Wees- en Doorgangshuis. Ook wordt er op de betreffende kaart vermeld dat haar gezondheidstoestand goed is en dat ze een flinke indruk maakt. Op dezelfde kaart staat vermeld dat Jettie haar diploma heeft gehaald bij de Vakschool voor Meisjes te Leiden.

We komen Jettie nog een keer tegen op (waarschijnlijk) de laatste portretfoto, die van haar is gemaakt. Dat zal ergens rond november 1942 zijn geweest. Op die foto is behalve het puntje van de jodenster ook haar kettinkje met Davidsster te zien.

Op 17 maart 1943 vindt de ontruiming van het Weeshuis plaats. Na het transport naar Westerbork behoort Jettie tot de groep van 26 kinderen en (alle) 9 personeelsleden die direct met de eerstvolgende trein, op 23 maart 1943, naar Sobibor worden gedeporteerd.

Drie dagen later wordt Jettie vermoord. Jetje Bobbe werd 18 jaar oud.

 

Ton de Gans van de werkgroep

 

 

 

 

Links:

– Biografie van Jetje Bobbe op de website van het Joods Weeshuis

– Website Joods Weeshuis

Verslag plaatsing Stolpersteine Joods Weeshuis – 19 juni 2024

– Joods Monument: Jetje Bobbe

 

De Stichting bedankt de gemeente Leiden, de Lorentzschool, musicus David Prins, het gezondheidscentrum Roodenburg en alle particulieren (de aanwezigen en zij die financiële steun gaven) voor het steunen en mede mogelijk maken van deze plechtigheid.

* Foto’s met een sterretje erbij zijn toegestuurd door een aantal betrokkenen, bedankt!

Correcties en aanvullingen kunt u melden aan de redactie, via webmaster@herdenkingleiden.nl, dit wordt gelezen door Barbera Bikker