Foto-galerij

Een selectie uit de verschillende fotoalbums

Op zondagochtend hielden de jongens voetbaltoernooien op de plaats achter het weeshuis. Volgens Hans Kloosterman leverde dat vaste kijkers op, achter het hek.
Een foto van de leden van de enige Joodse jeugdvereniging in Leiden; ‘Mishnan Hajaddeen’. Mogelijk moet dit ‘Mishkan HaJardeen’ zijn, wat “woning/toevluchtsoord van de Jordaan” betekent.
Mieke Dagloonder, 1938,
Gymnastiekoefeningen, achter het weeshuis. zomer 1938 (datering L.Kasteleyn)

Speelzaal, met pluchen olifant, begin jaren ’30
De Corrie en Mirjam Frenkel op de wip.
Mindel Färber,  1942, achter het Weeshuis (Foto-album Lotte Adler)
1940. Lotte Adler (uiterst rechts) en Mieke Dagloonder (links) met enkele kleintjes in de tuin van het Weeshuis. Op schoot zit Benno Redish van 1,5 ( de jongste van het stel). Staand naast Lotte Elchanan en Hanna Italie. Vooraan Louis en Melna Fleurima. Op de ramen is tape geplakt, tegen het versplinteren van het glas bij een bombardement.
Lotte Adler maakte deze foto in de tuin achter het weeshuis. Links Hans Porceleijn. In het midden Didia Klein met Melna Fleurima op haar heup. Rechts Corry Frenkel met Louis Fleurima. Augustus 1939
Groepsfoto in de sneeuw, winter ’39-’40
Nog een foto met de kleintjes uit het album van Lotte Adler. De kinderjuffrouw aan de wandel op de Zeemanlaan met negen kinderen. Winter 1939/1940.
Melna Fleurina, tijdens een uitje naar het strand
kringspelletje, achterkant weeshuis
Groepsfoto bij de officiële ingang, 1929 De kinderen maakten zelf gebruik van de zij- en achteringang (bron: L. Kasteleyn)
april 1932 Enkele kinderen poseren met een tweejarig neefje van de weeshuisdirecteur, dat over was gekomen uit Palestina, Eljakim Schaap.  Juul Heem, Chellie Leeda schrijven er een briefje over aan de joodse jeugdkrant, Betsaliel. Hij spreekt alleen maar joods. We hebben en boel van hem geleerd. Als hij nog vijf dagen gebleven was, was hij professor in Leiden geworden!  Op de foto zit de kleine professor-in-spé de rug van Jupie Pront, tussen Mimi en Esje van Santen, geheel rechts. Links zit op haar knieën Annie Simons. Tussen Jupie en Esje, met bril, ligt Hetty de Jong. Achter Hetty zien we kinderjuffrouw Mien of Mina Gobes. En natuurlijk is het Eljakiems moeder, die haar hoofd zo vlak naast haar zoontje houdt.( bron: L. Kasteleyn)
Uitje met de Joodse jeugdvereniging ‘Mishnan Hajaddeen’ (aug. 1939) . Vooraan: Jetty Bobbe, Reina Segal en Lotte Adler. Op de brugleuning zit links Karel Bierschenk (niet uit het weeshuis), en rechts David Beem. Tussen hen in v.l.n.r. Elly Boasson uit de De Laat de Kanterstraat en de weeshuismeisjes Corry Frenkel, Didia Klein en Betsy Wolf.
Lotte plakte deze foto in van de tweeling Louis en Melna Fleurima, in de zandbak achter het weeshuis. 1940
Lotte plakte ook deze foto van Mindel Färber in. Achterzijde Weeshuis, 1941

Felicitatiebriefje van Herman Rozeveld aan regent Levisson, 1938
Felicitatiebriefje van Jopie Beem aan de regent Levisson, 1938