Hugo de Vriesstraat 65 – Elisabeth Hammel

Stolpersteine
volgende stenen

Inhoud van deze pagina:

  • Plaatsing Stolpersteine 6 november 2024
  • Toespraak bij deze plaatsing
  • Biografie
  • Links

Plaatsing Stolpersteine 6 november 2024

Op 6 november 2024 werden vier Stolpersteine geplaatst bij Hugo de Vriesstraat 65.
Deze pagina is voor Elisabeth Hammel.

Voor de andere bewoners Chaja Davidson-Lubinski en Bernardus Jacobus Davidson en voor Henri Roos zijn aparte pagina’s gemaakt.

 

Elisabeth Hammel, geboren op 27 mei 1876 te Amsterdam, gedeporteerd vanuit Westerbork naar Sobibor op 23 maart 1943, vermoord op 26 maart 1943 te Sobibor.

 

De tweede steen vanaf rechts is voor Elisabeth Hammel

 

Elisabeth Hammel (bron: familie Hammel)

 

 

 

De steen voor Elisabeth werd geplaatst door nichtje Betty van Moock en haar dochter.
Elisabeth Hammel was de tante van Betty.

 

Ze leggen ook een bloem en steentje bij de Stolperstein voor Elisabeth

 

 

Toespraak, gehouden door Ton de Gans

Zojuist is de steen voor Elisabeth Hammel geplaatst.

Elisabeth werd op 27 mei 1876 in Amsterdam geboren.

Elisabeth was de oudste dochter van Israël Hammel (geboren 1844, Amsterdam) en Betje de Jong , die in 1856, ook  in Amsterdam, geboren is. Israël en Betje trouwden op 8 maart 1875.Na Elisabeth kregen Israël en Betje nog zeven kinderen. Elisabeth had 3 jongere zussen en 4 broertjes.

Van het leven van Elisabeth is (helaas) nauwelijks iets bekend. Wat wel bekend is, is dat ze alleenstaand was. Binnen de familie werd Elisabeth ‘tante Lies’ genoemd. Elisabeth heeft volgens de familieverhalen voor de klas gestaan.

Volgens schriftelijke bronnen is Elisabeth ook kostuumnaaister / verkoopster geweest. De geschiedenis zwijgt over de winkel of het bedrijf, waarvoor ze werkzaam was.

Nadat ze vanuit Amsterdam een paar maanden in Den Haag heeft gewoond, is Elisabeth vervolgens in Leiden terecht gekomen.

Bij de tweede grote razzia in Leiden op 17 maart 1943 is ook Elisabeth gedeporteerd naar Westerbork. Vanuit Westerbork vond op 23 maart 1943 haar deportatie naar Sobibor in Polen plaats. Op 26 maart 1943 werd zij daar vermoord. Elisabeth werd 66 jaar oud.

Elisabeth – tante Lies. Van haar is heel weinig bekend. Een mens, een vrouw, die vermoord werd, vanwege haar afkomst.

Door hier haar naam te noemen en een Stolperstein voor haar te plaatsen gedenken wij Elisabeth Hammel.

 

 

Biografie, geschreven door Ton de Gans

Elisabeth Hammel (1876 – 1943)

Elisabeth Hammel werd geboren op 27 mei 1876 in Amsterdam.

Elisabeth was de oudste dochter van Israël Hammel (geboren 1844, Amsterdam) en Betje de Jong , die in 1856, ook  in Amsterdam, geboren is. Israël en Betje trouwden op 8 maart 1875.Na Elisabeth kregen Israël en Betje nog zeven kinderen.

Elisabeth had 3 jongere zussen en 4 broertjes.

Van het leven van Elisabeth is (helaas) nauwelijks iets bekend. Wat wel bekend is, is dat ze alleenstaand was.

Ze was werkzaam als kostuumnaaister,  volgens de omschrijving in het Stadsregister van Amsterdam (https://www.openarchieven.nl/saa:8dabd652-b9bf-4930-8690-7bdffc5c4a84) en / of als verkoopster (https://www.openarchieven.nl/hga:F6AA5A01-1E02-4853-B8D0-84BDF1C4A381). De geschiedenis zwijgt over de winkel of het bedrijf, waarvoor ze werkzaam was.

Nadat ze vanuit Amsterdam een paar maanden in Den Haag heeft gewoond, is Elisabeth vervolgens in Leiden terecht gekomen.

Bij de tweede grote razzia in Leiden op 19 maart 1943 is ook Elisabeth gedeporteerd naar Westerbork. Vanuit Westerbork vond op 23 maart 1943 haar deportatie naar Sobibor in Polen plaats. Op 26 maart 1943 werd zij daar vermoord. Elisabeth werd 66 jaar oud.

Elisabeth, een dame, waarvan heel weinig bekend is. Een mens, dat vermoord werd, vanwege haar afkomst. Door haar naam te noemen en een Stolperstein voor haar te plaatsen bij Hugo de Vriesstraat 65, het adres waar zij in Leiden woonde, herdenken wij haar.

 

 

Links

Joodsmonument.nl: Elisabeth Hammel

Leiden4045:Elisabeth Hammel

Verslag plaatsing 6 november

 

 

De Stichting dankt de gemeente Leiden, de Lorentzschool in Leiden, de particulieren (de aanwezigen en zij die financiële steun gaven) voor het steunen en mede mogelijk maken van deze plechtigheid.

Correcties en aanvullingen kunt u melden aan de redactie, via webmaster@herdenkingleiden.nl